PKN
  » Welkom 
Hervormde Gemeenten Opijnen en Tuil
Meditatie MeditatieEvenzovele tekenen van Gods trouw…


Als ik in deze tijd van het jaar in ons dorp of breder door onze Betuwe onderweg ben, valt het me steeds weer op in wat voor mooi stukje Nederland wij met elkaar mogen leven en wonen. Van vele zijden zijn wij omgeven door fruitbomen en bessenstruiken, door rivieren met uiterwaarden en weilanden met sloten. En vergeet niet de bloemen- en groentetuinen, en alles steeds meer in de kleuren en geuren, de dampen, maar ook het licht dat hoort bij de herfst.

In het voorjaar loopt alles uit. Dan mogen wij genieten van krachtig zich openende bloemknoppen. Dan is er de bloesem, het fruit dat zich in al haar broosheid aankondigt. Dan mogen wij onze ogen tegoed doen aan een veelheid van uitspruitend groen. 

In de zomer zweven ons vele geuren tegemoet. In de zomer schilderen massa’s bloemen de prachtigste kleuren om ons heen. In de zomer ademt de natuur het volle leven, het fruit rijpend aan ontelbaar vele bomen en struiken. 

Maar in het najaar, als herfstkleuren en herfstgeuren het beeld stukje bij beetje gaan regeren, dan is het alsof de natuur, als een oude visser, in gedachten verzonken zijn blik op het kabbelend water laat rusten. De kleuren trekken zich terug in de langzaam kalende stengel of tak. Vele bloemen verwelken in een alsmaar snellere vaart. Het fruit roept om geplukt te worden. Rond dwarrelende bladeren verraden een zucht van wind. Typische herfstbloemen doen wanhopige pogingen om de tijd af te remmen. Tegelijk, zo hier en daar aan diverse takken, vallen ook de knoppen op en is het alsof de natuur je een knipoog geeft. Je even mag kijken naar een dag die nog geboren moet worden.

Als ik zo onderweg ben en de seizoenen in mijn gedachten laat passeren, dan denk ik: Dank U, God, voor deze veelzeggende tekenen. Dank U voor de natuur, waaruit wij zoveel mogen leren. Want net als in de natuur, mogen wij ook in ons leven een “voorjaar” kennen, waarin vaak, zij het helaas niet altijd of voor iedereen, heel veel uit mag lopen. In de lentedagen van ons leven mogen velen genieten van ontwikkelingen en spannende ontdekkingstochten. Het zijn de dagen waarin ik mag leren dat ik er mag zijn, maar ook wie ik ben. Het zijn de dagen waarin anderen mijn leven binnenstappen en mij laten ervaren dat mijn leven zin heeft, maar ook wat liefde en vriendschap betekenen. 

In de zomer van ons leven groeien wij dan toe naar de hoogtepunten binnen ons kennen en kunnen. Dit zijn voor velen de dagen van bloei en kracht, van mogelijkheden en soms heel ver weg lijkende grenzen. Het zijn de dagen van climaxen in onze ontplooiing. 

Maar na de levensseizoenen van het uitspruiten, het groeien en het tot bloei mogen komen, volgt – net als in de natuur – ook bij ons de herfst. Voor ons mensen zijn dit de dagen van geleidelijk aan dat stapje terug moeten doen. Voor de één kan het om een relatief klein stapje gaan, voor de ander soms om vele en soms ook om grote stappen. Het zijn de dagen van de bladeren die verkleuren. Voor gelukkig steeds meer mensen uit ons midden gaat het hierbij om “gouden” kleuren. Om kleuren van intens genieten, zij het helaas, nogmaals gezegd, niet voor iedereen. Zodat het ook dagen kunnen zijn van stilte, van nevel, de zon soms wel eens erg laag boven de horizon. Zo kan de één of de ander zich er wel eens op betrappen – net als die oude visser – in gedachten verzonken, ietwat weemoedig, stilletjes om te zien naar de warmte, het heldere licht en de volle kleuren van de zomer van zijn leven. Ach, waar zijn die dagen gebleven, om nog maar te zwijgen over mijn jeugd. 

Maar als ik dan ontwaak uit mijn gedachten en kijk naar de knoppen aan de takken, dan weet ik dat ik vooruit mag zien. Dan zie ik dat Gods trouw niet eindigt bij de herfst van mijn leven. Dan voel ik, in de spanning van de knoppen aan die takken, dat er toekomst is. Dat God nu al werkt aan een dag die nog geboren moet worden. Dit zal een moment zijn van een nieuw begin. De eerste dag, volgend op de winter van mijn leven, mijn dood. Het zal de dag zijn van mijn opstanding. De eerste dag van een nieuwe en dan eeuwige lente en zomer ineen. 

Vandaag zie ik alleen nog die knop aan de tak. Maar tegelijkertijd wijst die knop naar het Nieuwe Leven. Het Leven dat geboren mocht worden in Jezus Christus, dat in Hem op mocht staan op de Paasmorgen. 

Zo wijzen de seizoenen op meer dan alleen de gang door het jaar. Het zijn evenzovele tekenen van Gods trouw, door Hem bewezen aan het leven van ons allen. Let daarom niet alleen op het vallen van de bladeren. Let niet alleen op de bloemen die verwelken. Let vooral op de knoppen, hier en daar zichtbaar aan de takken van de bomen. Kijk…wat zij ons vertellen: één en al toekomst, trouw, tekenen van belofte! 

Ds. F.W. van IJsseldijk.   

 

terug
 
 
 
 

Eeuwigheidszondag
datum en tijdstip 24-11-2019 om 10:00
meer details

Tuil: Eredienst (Eeuwigsheidszondag)
datum en tijdstip 24-11-2019 om 10:00 uur
meer details

Reguliere dienst
datum en tijdstip 01-12-2019 om 10:00
meer details

Tuil: Eredienst (1e Advent)
datum en tijdstip 01-12-2019 om 10:00 uur
meer details

 
Kerkuitzending live in Tuil
 
extra kolom

Opijnen en Tuil  

aan de Waal

 
Acrobat Reader

Al onze documenten proberen we aan te bieden in pdf formaat heeft u geen Adobe Reader dan kunt u die installeren via de volgende link:

get.adobe.com/nl/reader/

 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.