PKN
  » Tuil 
Hervormde Gemeenten Opijnen en Tuil
Wat is Halloween ? Wat is Halloween ?
Zo’n 2000 (!) geleden waren er de Kelten in Ierland. Op 1 november vierden ze de overgang van de zomer naar de winter. Zij maakten op de laatste nacht van oktober een maaltijd voor zichzelf en hun overleden familieleden. Ze geloofden namelijk dat in die nacht de scheiding met het hiernamaals extra dun was, waardoor de geesten van overleden mensen terugkwamen naar de aarde. Op die avond verkleedden ze zich als doden zodat verkeerde geesten zouden denken dat ze ook dood waren.

Toen de Rooms-katholieke kerk steeds meer invloed kreeg wilden ze een einde maken aan het Keltische feest. Daarom vervingen ze het met Allerheiligen (1 november) en Allerheiligennacht (31 oktober). Het idee was om op die dag alle heiligen, zowel levende als doden, te herdenken. Uiteindelijk bleek dat niet zo’n groot succes. Veel onderdelen van het Keltische feest bleven bestaan. Door de tijd heen veranderde het Engelse woord voor Allerheiligen, All-hallows, in Halloween Wat misschien wel het bekendste onderdeel van Halloween is, zijn de uitgeholde pompoenen, dit gaat over de Keltische sage van Stingy Jack.

Volgens het verhaal krijgt Jack ruzie met de duivel, en ook met God is hij niet echt bevriend. Dat zorgt ervoor dat wanneer hij sterft, hij zowel bij de hemel als bij de hel geweigerd wordt. Toch krijgt hij van de duivel een gloeiende kool van het vuur in de hel. Die stopt hij in een uitgeholde knol, zodat hij zijn weg kan vinden in het donker. Sindsdien zwerft volgens de sage de geest van Stingy Jack rond tussen hemel en hel.

Om boze geesten en Stingy Jack buiten de deur te houden, holden de Ierse Kelten knollen uit en maakten er lantaarns van. Tijdens Halloween zetten ze die bij de voordeur om de geest van Stingy Jack buiten te houden. Toen de Ieren hun land uitbreidden naar Amerika, namen ze deze traditie mee. In Amerika kwamen ze erachter dat pompoenen veel makkelijker uit te hollen zijn, en dus vervingen ze de knollen voor de pompoenen die je nu nog steeds in de etalages van winkels en bij de voordeuren van huizen ziet staan.

Als je de geschiedenis hierboven leest is het dus niet alleen een creepy commercieel feest, maar een duister feest over doden en geesten.
(Bron: Arie van der Spek, Youth Alpha website)

 
terug
 
 
 
 

Reguliere dienst
datum en tijdstip 15-12-2019 om 10:00
meer details

Tuil: Eredienst (3e Advent)
datum en tijdstip 15-12-2019 om 10:00 uur
meer details

Tuil: Eredienst (4e Advent)
datum en tijdstip 22-12-2019 om 10:00 uur
meer details

Kerstzangdienst
datum en tijdstip 22-12-2019 om 19:00
meer details

 
Kerkuitzending live in Tuil
 
extra kolom

Opijnen en Tuil  

aan de Waal

 
Acrobat Reader

Al onze documenten proberen we aan te bieden in pdf formaat heeft u geen Adobe Reader dan kunt u die installeren via de volgende link:

get.adobe.com/nl/reader/

 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.